Sunday, November 24, 2013

kita single..mehehe

Pagi tadi satu mesej pesanan ringkas masuk ke dalam inbox telefon bimbitku. aku melihat jam. ''ah baru lima lebih (pagi), ni yang aku pantang ni''. hati aku mendengus kasar. segera aku buka mesej tersebut, dan ia berbunyi 

''bersendirian pada hujung minggu adalah SALAH! jom berborak dengan geng-geng mycinta.....  hantar ke 23299 dengan segera. *&%^&** (dan ayat seterusnya aku sambung sendiri)''

Tahik kau salah.

ye, jujur aku cakap. umur aku sudah menginjak 23 tahun. Berbaki sebulan lebih aku bakal berumur 24 tahun jika di izinkan Allah S.W.T. Pada umur-umur begini, mereka bilang sudah punya pacaran, sudah punya insan di hati dan sudah punya itu rancangan ke gerbang perkahwinan malahan sudah punya perancangan untuk menambah anak yang kelima. (eh?). 

Bohong la aku cakap kalau aku tak rasa apa-apa sepanjang hidup sebagai ''single but not available'' sangat ni. kepingin jugak aku merasa di sayangi...(puuuiiihhh!!). tapi aku cepat-cepat khuznuzon. benda ni semua DIA yang atur. siapa aku nak persoalkan aku punya laki mana? tak boleh sabar? (mehehehe).

ini ada tips-tips bagi mereka yang masih lagi single but not available sangat (not available sebab aku still mak ayah aku punya hak. nak aku datang rumah. nanti aku buatkan karipap special sambil kita berbincang bila tarikh untuk bernikah. eh?) 

1. Mind set kepala hotak, ''allah simpan untuk aku, sehingga masanya akan di ketemukan di jalan yang di redhai''. bila kita dah mind set, automatically kau dah macam terima, atau reda, kira macam ''allah aturkan semua ni ada hikmah. so chill la kan. jangan gelabah sangat''. muahahaha.

2. Banyakan terlibat dengan aktiviti-aktiviti luar. ( bukan aktiviti So SIAL ya adik-adik akak). Macam pergi ceramah motivasi, ceramah agama, joint camping, pergi library cari buku yang super duper peliks ke. you know, like find the interesting activity yang kau nak buat. yang macam ''why not kalau aku cuba??!!''. sedikit sebanyak ia akan hilangkan fokus anda di dalam pencarian '' siapakah pemilik tulang rusuk anda! hantar ke 2939 dengan segera. '' (jadah aku ni)

3. Pergi keluar la lepak ke chill-chill dengan kawan-kawan, buat aktiviti bersama. best woo aku cakap, lagi-lagi dapat kepala yang sama. semua benda jalan. 

4. cuba buat list to do ke, list to not do ka, atau tak buat list langsung pun boleh, benda-benda yang kau tak pernah buat, nak buat tapi tiada encourage nak buat. faham? sebagai contoh. Aminah berniat mahu membeli buku harry potter limited addition punya. tapi tiada duit. mana nak dapat duit? pikir la woi! macam mana nak dapat. tak kan benda macam tuh nak suruh aku listkan. try buat, capaikan impian kau. you will be proud as a single person do something yang ''doh! nie usaha aku sendiri doh!'' siapa cakap mereka yang single nie tak berkemampuan. (eh?)

5. perbaiki diri. cermin diri. bukan cermin diri untuk letak blusher, mascara bagai tuh. cermin diri, lihat kekurangan diri. try improve your self a little bit honey. istiqamah dalam sesuatu perkara, walaupun kecil tetapi berterusan allah bagi ganjaran. Niat berubah pun allah dah bagi pahala ini kan pula kita berubah betul-betul punya.

6. bersangka baik dengan allah sentiasa. jangan nak pikir ''allah tak sayang aku ke hapa''. jadah kau cakap allah tak sayang kau. kalau allah tak sayang kau, entah ke mana la kau sekarang. thinks positive awak yang comel. awak boleh. bukan tak boleh. (cakap pada diri sendiri juga)

ok. habis. itew nak pergi sidai baju, basuh bilik air...ermmm lagi itew nak tengok movie... 



ok bubye sayang-sayang itew semua..


satu  je aku cakap '' every each person allah dah tetapkan kita dengan siapa, tak di dunia, syurga sudah menanti nya dia. just be proud of your self, at least allah masih jaga kau dari godaan dunia. keep in mind.. ALLAH gila sayang kat kau''

k. bye,


salam.




Sunday, November 17, 2013

stigma

Assalammualaikum

first of all

Aku baru habis selesai 3 midterm dalam satu minggu juga. Behavior, research method, dan statistic 2.

yang keduanya,

Its almost 2 years studying i felt like...  everyday become hard, more hard, seriously hard, damn hard, wohooo its actually really awesome hard! (mehehe, overwhelming pula itew) until you got headache most of the time. Psychology seriously are really interesting (like seriously!) course ever yang aku minat gila.

kau dah mula start tahu mana datang benda ''itu'' benda ''ini'' dan bila start belajar dapat maklumat baru, kau akan.. ''wuooo....tak tahu pula macam ni rupanya!!''

Jujur aku cakap dari hati sanubari, aku tak berapa gemar orang ramai memanggil orang yang kurang sihat mental nya orang gila. Yeah memang aku tak suka. Pertama sebab, bagi aku semakin lama seorang itu di sogok di sogok ''kau gila,! woi orang gila woi!! eh die tuh memang gila''  , semakin orang yang kurang sihat mentalnya itu bertambah gila. Gila sebab mereka di panggil gila. Ada faham?

ok. macam contoh, halimah badan die chubby sikit, sikit je. orang sekeliling dah mula cakap. ''halimah, badan kau dah berisi la!'' ''halimah, ommo, ang macam dah gemuk sikit naaa''.. 

Andai kata halimah ni seorang yang sensetif (introvert punya budak), halimah mula down, fikir itu ini, ''ah aku dah gemuk, tak cantek. '' Halima punya mind set ''gemuk, tak cantek'', dan akhirnya halimah memulakan tindakan drastik, amik pil kurus bagai, diet tak tentu hala... dan...

Sebenarnya kita sebagai masyarakat, merupakan salah satu penyumbang kepada kenaikannya peratus  pesakit mental di Malaysia. Suka sangat judge, provoke, melabel, dan meletakan taraf yang entah hapa-hapa kepada golongan begini.

yeah, it us,

Cuba try search penyakit schizophrenia. Baca, hadam, hayati dan rasa... (Eh?) . kau baru tahu depa yang berpanyakit begini terseksa nya bagaimana. Bukan mereka hendak begini jadinya. Halusinasi, delusion kau ingat depa saja - saja meraung, gelak tak tentu hala.  





Cuba dengar ini, baru kau tahu hidup siapa yang lebih kasihan sebenarnya. Aku tak galakkan sesiapa yang berjiwa lemah dengar ini audi punya video. Nanti aku takut pula lain jadinya, ==''


Kita boleh overcome, boleh tolong ini semua orang yang kurang sihat mentalnya. Sokongan, Perhatian, STOP LABELING, STOP JUDGING, STOP DISCRIMINATION, dan Stop la apa -apa yang perlu di stop. Banyak kan pergi kempen mental health (cakap begini sebab baru pergi hari itu). Wujud kan kesedaran dalam diri anda, Anda mampu mengubahnya. (Mehehe)

Banyak kan baca, baru kau tahu rasanya macam mana.

Tolong mereka, baru mereka tahu mereka bukan keseorangan dalam semua benda.

kita ada, kau ada, kita semua ada.




sekian.






Wednesday, October 9, 2013

tet tet


Aku mual menjadi yang baik
muak aku terima dengan membabi buta
ini hari aku mahu bangkit dari sisa
pergi buang sama memori lama.

lebel lah aku tak ingat siapa yang bela,
mari,
persilakan judge aku,
mengata aku tak kenang dunia dan cinta,
tapi pernah kau rasa jadi loser setiap masa?

omputih cakap ''hell yeah!!''

naahhh jalan cerita aku berbeza,,,

walau derita mana,
aku tak kan maki sang pencipta yang takdir kan ini semua,
ini semua jalan aku masuk syurga,
alhamdulillah bagi aku masa perbetulkan segala.

kali ni,
aku akan bangkit menjadi lone ranger
biar mereka berkata,
biar hati mereka rasa,
aku dulik apa,
aku yang meratap hiba,
yang lain pula yang meraung tak tentu hala,


janji sang pencipta tahu aku rasa apa.


nukilan
ibu angkat sungai bil








Monday, September 23, 2013

: bunga :

 




http://novitasechan.files.wordpress.com/2007/11/novita-bunga-mawar-60x70-oil-on-canvas.jpg



ya, bunga akan layu jika tidak dibaja
di siram
di tadah di tengah mentari.

Ya. yang masalahnya
bunga yang aku ''tanam''
aku tak ''siram''
pedulik sama baja
apatah lagi cahaya..

ya, sekali aku terluka
luka aku bernanah sampai hujung masa
jangan tanya aku kenapa..
tiada jawapannya.

tapi kenapa ''bunga''?
makin aku abai,
makin menyanyah kau berkembang.
makin ligat kau berkelopak.
 makin asyik kau menggoda.

Bertahun berlalu,
bunga itu masih ada di situ
masih lagi aku letak di hujung gelap dunia,
masih lagi aku abaikan bajanya,
dan malangnya..

 masih lagi cinta yang sama..

Monday, May 27, 2013

:pfftt :



SEMINGGU SEBELUM FINAL





4 HARI SEBELUM FINAL






ESOK NAK FINAL


boleh gila naaa..~~



Ya allah elakkan la aku dari macam nie...~~

''padahal'' ==''

; IA teruk WOI :

Assalammualaikum~~

nak berbual fasal final lagi.

final sudah makin mari
perangai masih tahi
carry mark pula manyak langsi
memang bikin tempah ''mati''
masa dalam dewan periksa nanti
baru lah time tuh kau tahu langit rupanya tinggi
ahh yang pelik rajin pula kau menyanyah kat sini,
pfffttt~~~

haa... dah mula merapu kau....


tolong sesiapa yang setaraf emosi dengan aku, bagi motivasi..


3/6 - abnormal vs cross cultural psychology (2 paper nak kene hadam otak)
4/6 -  statistik
5/6 - clinical psychology
6/6 - tada
7/6 - psychology moral
14/6 - environment psychology vs English 3.


haa.....

huuu.....


ok. salam.



MOTIVASI ~~







Saturday, May 25, 2013

: Bermalasan-malasan san :

Assalammualaikum~~


seminggu lagi final bakal menjengah...

Satu hapa aku tak prepare lagi. yang pelik blog rajin kemain kaw nyah update. ==''.

next week ada lagi last presentation. lepas tuh, aku free. bajet time tu la baru prepare. kononya.

tiada apa sebenarnya nak tulis cuma perasaan aku sekarang ialah :

'' kalau gue tahu begini jadinya weekend gue, baik gue balik rumah berdondang bersama keluarga!''

ya. weekend yang buat aku hilang mood dari segi segalanya.

ok. untuk meningkat kan lagi  motivasi anda.. eh silap! aku. aku yang si pemalas. sila fahami gambar di bawah.



haa... sentap kaw!


ok. salam.

Friday, May 24, 2013

: HATI :



: sumber dari pieces of life :

hati sakit
Fikir kena sembunyi semua perkara
fikir jaga hati sama semua,
fikir itu hal kau kena jaga segala,

hati perit
hati kau tiada siapa mahu peka,
jiwa kau mereka tak kira
ingat kau boleh tangung bala.

ah, hati
bertahanlah sehingga nyawa kau di tuntut olehNYA,
ah hati
bersabarlah sayang, 
doa pada pencipta,
wujudkan hatimu kebal dari luka,
ah hati,
jangan berkira jasa kau apa pada mereka,
cukuplah kau cuba berbakti itu semua,
 untuk  balasan 
moga kau lepas masuk syurga.

Hati
sediakan dirimu cantik 
pabila bertamu dengan DIA
Sang Pencipta Alam Semestar.







Thursday, May 23, 2013

: soooo :


Mengenali jejaka semanis kau,
membikin aku termalu,
termalu dengan semua perkara,
secara tiba-tiba pemalu aku ya amat over tak terkata,

ya,
''kau begitu tampan''
''tampan dari segi perilaku''
''tampan dari segi adab mu''
dan kau terlalu anggun bagiku,

dan, aku pula mahu menjadi rupawan dari segi segala.

mahu kau lihat aku sebagai yang sempurna.

aku malu untuk berkata aku suka,
malu sehingga pandanganmu ku rasa boleh meruntunkan jiwa.
berhadapan, lidah ku kelu. 
berhadapan aku kaku.
minda penuh kata-kata.

''ah hari ini apa khabarmu ya?''
'' kamu ok?''

yang keluar dari bibir.

tiada.

sekadar senyuman yang melambangkan malu kau mula jadi penjajah segenap negara jiwa.

hati menjerit.

pandanglah sini,
lihat aku,
senyumlah denganku,
hanya untuk aku,

sekali lagi.

aku malu.

malu  rasanya seperti bongkah ais yang mula mencair.
mula mencair... dan terus mencair 


deras hati mahu berkata

"mahukah kau menjadi aku punya kawan, hai si tampan?"

aku mahu menjadi kawanmu
aku mahu kita berkawan.

jujur dari hati aku mahu kita berkawan.

namun si tampan,

aku tahu di sebelah mu sudah ada penyokong setia,
sudah ada kasih yang tercipta,
sudah ada dia yang mencinta.

ya.

aku malu,

kerana aku tahu aku bukan layak bagi mu

untuk cinta mu,

biar aku belalu bersama maluku

yang selamanya akan terus mencintaimu...


i'm

so so so in love
so in love with you


~ THE end ~





: terlalu malu untuk mencintai :

Sunday, May 19, 2013

: aku tunggu :





: still waiting for him. even know he already have someone  :

some say its stupid
like ''menunggu bulan jatuh keriba''
but not me..
me like ''alang-alang cucuk buah nangka, biar kasi jatuh. nampak hasilnya.
~pfffftt~

aku menilai cinta dari dalam, 
bukan luarnya,
bukan kacak semata,
hati baik, aku cinta.
dulik sama itu luar rupa apa.
janji boleh bawa aku sampai syurga.


Thursday, May 16, 2013

: lelebih pula :

Assalammualaikum..

seperti yang diketahui wa student psychology, so bila berbicara tentang psychology lu orang semua ingat wa boleh baca personaliti orang, lagi ayam mengarut boleh baca apa yang orang fikir.

''eh biru macam mana ek personaliti dia''
''kau tengok aku suka baca novel, ayat aku jiwang, macam mana ek orang macam aku''
'' aku tengah pikir apa sekarang nie''

yang tak boleh bla, dah senyum seorang diri.... ''hihihi... teka la aku fikir apa''

sabar wa ada tahapnya.

actually student psychology bukan bermain dengan, warna apa, kau macam mana orangnya. kami bermain dengan statistic, testing, penyelidikan, spss, simbol, otak, neuron, synapse ,, *&%, #@!% dan lain-lain. ok. sekarang mari berbicang dengan wa, mana datang ''aku suka warna biru dengan synapse apa fungsi dia?''.

buat kesimpulan sendiri. 

ok mari ke topik selanjutnya.


: bila kami sudah memahami serba sedikit tentang disorder (penyakit mental) :

dulu
" wooohh. tensen wo assignment berlambak''
sekarang 
''wa boleh dapat depression kalau macam ni banyak punya kerja''

dulu
''eh nebes nyeww nak present''
sekarang
''anxiety dah mai da. dia da mai''

dulu
bila senyum sorang-sorang. ''woi pehal, tak center ea?"'
sekarang
'' woi scyzho dowh kaw, sengih sorang-sorang''

dulu
'' eh kaw memang pembersih ek, tak suka bersepah''
sekarang
''obsesif kompalsif kau dah datang la tuh''

dan banyak lagi ayat yang kami praktikan.

ni poyo je lebih. 

jangan tiru ayat nie, kang tak fasal-fasal isu sensetip timbul.

ok.

sampai sini.


Wassalam~~


Monday, May 6, 2013

- makan-makan bersama awak semua -

Assalammualaikum~~

tetiba rajin nak update.

petang tadi. (ari sabtu, isnin baru nak keluar dari draft)  kira petang semalam la. sebab dah pagi, wa ajak member wa lepak makan sama. rancang ahu pergi Kuala Selangor. 

Jalan-jalan cari makan punya rancangan, jadi kenyataan.

dalm map tunjuk 5km dari tanjung malim. punya kemongokan nya wa, wa caya seratus peratus apa yang di bilang map. bila pikir logik, Tanjung Malim > Kuala Selangor = 5km .terencat ke haper gua nie???

berbekalkan informasi 5km, gua cukup yakin yang kuala Selangor tu dekat. 5km?? what da... la kaw tiqah. sampai sekarang bila gua pikir... pffftttt~~~~

dalam perjalanan, hati gua riang sampai kuala kubu, member gua tanya ''lepas ni lalu mana??''

................

dia pandang.

.................

kevevalan gua terasa bila ''woi!! apsal gua boleh tak search lalu mana, belok mana??''. (sebab gua rasa, 5km tuh lagi penting. -puiihh!!-)

and then member-member gua cool ja... bla..bla... rupanya 50km ke kuala selangor. ==''

tapi, once again member gua semua cool ja... mungkin sebab kempunan Mee udang.

sampai la destinasi pertama. Karipap gergasi.


                                          
karipap ni memang ohsome. ayam besar betul!!





eh tetiba? ni wa? (wa rasa mesti ada yang owang kutuk wa sebab buat muka canni)


farhana. member khencing wa dari dulu.





naza. dia ni alang-alang nak balik ikut sekali. seperti peribahasa. ''menyelam sambil cari udang''




nie inti dalam karipap tersebut. nampak kecik sebab wa kecik kan megapixle.






Destinasi kedua. mee udang. 


member wa makan tapai. sadap katanya.



mee udang sampai.


ni komen dari wa. korang semua namapak macam sedap je kan. haaa mak tersentap masa dapat mee udang nie. first kuah caiq, secong udang banyak tapi siyes tak fresh, macam kuah di panas balik. pekh! wa datang dari tanjung malim ke kuala selangor macam nie depa layan wa. hahaha.



di sebabakan harga rm 8.50 semagkuk. terpaksa licin kan gak.


next destination. Cendol bakaq.



nie cendol pulut. rm 3.00


ni cendol bersama pulut dan durian. bau durian dia, pekh! rm 3.50


nie cendol vvip 2.50 ja. 


ada nata de coco. tapi siyes cendol dia memang mantap. semua berasa. santanya, gulanya. mantop!



nie sebelum balik punya santapan.




 beliau penat.

wa pun tapi masih manis. ececeh.








ok sekian. bye,.


- malu dalam tangis ke? -

Asalammualaikum

sebelum wa menaip untuk post pasal makanan sat lagi, wa nak cerita ni dulu.

satu perkataan.

wa MALU ya amat.

tengah lepak-lepak dengan member time makan kat kedai wa bercakap-cakap. kalau setakat bercakap tidak mengapa, nie sekali tersembur dengan air liuq! memang kaw tak boleh bla atiqah!! time air liuq wa memencik, siyes dalam otak wa '' aku nak amik borang tukar U, tukar course, aku nak lari dari semua benda vangang yang aku dah buat ni!! ''. dah la member wa lelaki!! pekh malu ai mak!!... ==''. disebabkan kulit wa gelap jadi tak nampak la kemerahan-merehan muka kononnya seperti orang yang kulitnya putih. ''the red was hidden in the black''.  puihh!!~~

(jadi jangan makan sambil bercakap. akan menjatuhkan marah anda)

nampak tak bertapa banyak tanda seru. itu menandakan wa malu ya amat.

lepas tuh dah abis makan, member wa beritahu ada seekor kucing kat nun jauh belakang tempat wa makan ,lehernya diikat tali. wa gelabah. wa nak bangun makan gak time tuh. tapi member wa cakap '' makan dulu''. wa pun makan dengan tergopoh gapah. wa nak settle makan cepat and bayar. 

lepas bayar, wa terus gerak pergi ke arah kucing tersebut. wa mencangkung..

~ Allah~~ (time ni pun mata wa still bergenang.. sob...sob)

kucing tersebut kurap teruk, cedera satu badan, dekat leher dia, ada satu tali rapia panjang terikat. wa menangis time tuh gak. wa panggil kucing tuh, tapi kucing tuh takut. 

farhana member wa datang nak menolong, time tuh wa dah tersesak-esak dah. siyes. teresak-esak macam first time kucing wa mati. kucing tu still tak berganjak. member wa laki pulak datang. wa cakap '' kau tak de gunting ker?''. tali rapia tuh macam dah terikat mati. 

dalam hati wa celaka kan sape yang buat tuh. memang celaka. (maaf wa memaki)

wa macam dah give up, wa terus naik kereta sambil menangis. wa doakan kucing tuh selamat. wa doa, kalau kucing tu dah sakit sangat, wa harap allah amik nyawa kucing tu cepat. =(.

member laki wa terus bawak kereta. dia pergi kedai. wa masih lagi tenggelam dalam emosi.

selepas itu (ceh sikimak betul), member wa berpatah balik ke tempat kejadian. dia membeli gunting rupanya tadi. terharu ai mak.... 

wa pun turun tolong dia.

alhamdullilah~~ tali tu dah di cabut.

masuk dalam kereta, wa still berdoa dalam hati. moga allah kurangkan kesakitan dia, ataupun hilangkan terus kesakitan dia di dunia~~ amin. =(.

kesimpulan.

terima kasih tak terhingga kepada both of them. dari hari sabtu depa ikut kerenah wa. nak makan mee udang la, karipap gergasi la, cendol bakaq la. terima kasih sangat-sangat.

once again. terima kasih.

cc to : fana, and member laki wa.



Thursday, May 2, 2013

- marang kerapu -

Asalammualaikum~~

sebelum aku memulakan preparation pembentangan Al-arqam, mari ada benda sikit yang aku nak taram.

macam pantun pula.

sekali kita dah kena, berkali-kali kita ulang benda yang sama. ada otak kita boleh guna, tapi itulah kita manusia.

eh tiba-tiba?

motif aku bercerita. ahhh, kau perlu bersyukur allah bagi kau nikmat dunia berharap kau jangan lupa dan berharap kau ingat dia. tapi kau sebaliknya. tersengih sombong alpa pada pencipta. kau lupa kau asal mana. kau lupa nafas kau berpunca pada siapa.

tapi itulah kita manusia.

bila ujian di beri sedikit, kau mula meminta, di ampunkan dosa, di murahkan segala di hindarkan bala semua. janji itu kali terakhir melakukan dosa. itu kau.

tapi itulah manusia.

bila sudah di beri peha, kau lalai dengan sang pencipta. syukur kau entah ke mana. janji kau buat-buat lupa.

sayang DIA pada kita,

buka pintu taubat seluas tak terkira. harap kau kembali ''bercinta'' semula

sayang DIA pada kita,

kau alpa, Dia masih limpahkan kurnia, kau lupa, dia masih beri yang sebaiknya..



punya Allah sayang kita

semakin jauh kau pergi, semakin dekat DIA cuba menghampiri,,,



p/s : harap maklum. emosi si penulis tidak setabil..muahaha.

sekian.






Monday, April 29, 2013

muahahaha!!

Assalammualaikum.....

ai nak cepat-cepat update status... sebab asigment ai banyak tak siap lagi (puihh! konon kaw buat busy).

dah berapa minggu ai tak update. first sebab ai busy, second sebab ai pura-pura busy. ok drop terus kepada story ai.

ai kalau jalan-jalan ke pekan tanjung malim, ai akan sure singgah kedai buku. first impression ang semua mesti ingat ai ulat buku..

nah. nie buku ilmiahahaha yang ai beli.



yang ni bukan beli kat pekan, beli di open day. terima kasih atas jasa beliau gak. ohsome! masa aku dapat komik ni. aku senyum sorang-sorang and gelak sorang diri sampai member aku cakap '' kau jangan jalan ngan aku la woi!! malu aku!!''



ok. ai suke gila yang ni!! lama wooo aku tunggu part dua!! zint memang superb!! 
dan ai sangat gilakan zint. eh i mean karya beliau!! miahaha!!


selain daripada itu. ini karya keith yang ke berapa belas. aku tak ingat. tapi semua koleksi keith aku ada!! muahaha... 


sempena dengan anniversary keith or lawak kampus yang ke 10 ni edisi daripada kartunis di seluruh pelusuk negara untuk keith. memang antara superb! 

tak banyak benda aku nak hupdate sebenarnya.. sebab malas nak taip.

oh. lastly, final dah dekat, tapi asigmnet, presentation makin berlambak.. ke aku yang malas?? grrrr... ==''

ok la..

sekian...






Thursday, April 4, 2013

: situasi:

Assalammualaikum~~

waalaikumsalam......

terus kepada isi penting. gua tak update blog lama sebab gua sibuk dengan segala macam. lagi-lagi running man ke sana ke sini. ke vietnam. ke china..ke situ... gua pula yang sibuk. 

isi kedua penting. status terkini. gua punya test statistik yang pertama haannnccooooorrrrr!! tapi gua tak salahkan sesiapa. salah gua sebab tak baca. 

isi ketiga pula, baru-baru nie abang gua kawen. gua pula rasa nak kawen. (eh tetiba). jadi  gua jadikan alasan perkahwinan abang gua adalah salah satu faktor test gua hanccooooorrr... 

perenggan akhir. after mid break gua ada test tarian jazz.. gua penari yang berjaya. hihihi.. (malu)

akhir kata, cuti gua, gua rasa itu bukan cuti. asigment berlambak gua bawak pulang, statistik, klinikal, psikologi budaya, abnormal... baru gua tau mid break adalah minggu untuk selesaikan kerja-kerja yang akan di submitkan lepas naik cuti. puiiihh!!

ahli keluarga gua dah bertambah. selain daripada kakak ipar, gua dapat dua ekor anak kucing baru. nama nya ceh tam (sebab dia hitam) , dan ceh pok ( sebab dia tompok) . si putih sekarang dah jadi ketua kawasan. berlagak gila dengar katanya. kene langgar sikit dengan ceh tam dan ceh pok, dua-dua di kerjakan nya. ''lu langsi, lu mati''.. kira macam tuh la bunyinya jika di transletan ke bahasa manusia. 

bawah ni gambar gua dekat kelas tari... sila hayati... 

















Wednesday, March 20, 2013

- wedding -












Hope when this day come... everything will be okay.
Aminnn~~









 ::::: Inai night :::

Monday, March 11, 2013

- ACIK CLEANER -

assalammualaikum~~

Gua malas nak intro lebih, mari masuk panggung terus.

Cuaca pagi itu suam-suam kuku. panas idok, sejuk pun idok... bagi aku cool ja... sedang menaiki tangga menuju ke rumah, gua tercari-cari acik cleaner india perempuan. selalunya dia dah sampai bawah bila pagi macam ni. oh! baru gua teringat. gua habis kelas jam 9, kelas abnormal batal. terlalu awal acik cleaner untuk sampai bawah dengan sampah. sampainya gua dekat tingkat dua, gua terserempak dengan acik tuh. macam biasa gua tegur.. 'auntie'... and then dia pun balas..'' yaa...' sambil senyum manis. gua berlalu pergi, sebab acik  tengah kusyuk memunggah sampah. baru gua nak bergerak pergi... ''nauzubillah..!!'' ucuk (puihh!! gedik!!) busuk ya amat baunya!! mungkin sampah dari hari jumaat, sebab tuh baunya macam haiwan yang telah reput. (gua tak patut lah nak cakap baunya macam haram, bangkai. kan kasar bunyinya tuh! ). suddenly gua macam pekh!! gua salute sama itu acik cleaner. dari atas gua tengok acik mengutip sampah di dalam tong sampah tanpa sedikit cuak, mual di mukanya. kalau gua yang angkut, kat situ jugak gua sembur isi perut. gua salute sama acik sebab boleh angkat berplastik beg sampah dari tingkat lima hingga ke bawah tanpa di bantu. sebab selalunya gua balik kelas, bertimbun dah sampah kat tingkat bawah. yang gua kesal, certain budak-budak ni, tak tahu nak letak sampah di dalam tongnya. puihh!! la, takkan acik tuh nak kena tampal kat setiap tingkat ''bagaimana cara membuang sampah dengan betul''.. gua marah, tapi acik buat keje dengan senyuman ja. tak da langsung mimik marah kat riak muka acik. 

honestly, gua kesal dengan diri gua. yang tidak sedar dek untung. gua merungut sana, merungut sini bila di timpa hal yang di cari sendiri. keep complaining and complaining. acik boleh buat keja dia seharian dengan baik, apahal gua tak boleh. gua just belajar, buat asigment  apahal gua nak merungut bagai? di banding dengan acik hari-hari angkat sampah. jangan cakap ''woi, nie asigment, aku belajar. guna otak.'' puihh la!! ingat acik angkat sampah tak guna otak? testla angkat sampah dari tingkat lima sampai bawah dengan efisyen.. ada bran?? (sound diri sendiri)

moral. kita patut bersyukur apa yang telah allah tentukan untuk kita. apa yang Maha Esa tentukan, ada hikmahnya, ada di sebalik tabir pembikinannya... ada sesuatu yang tersirat di sebalik ujiannya. muhasabah diri. start from today, atiqah, awak yang chantekkk lagi molek ringan kan mulut mengucap syukur even itu adalah ujian yang berat. fighting!! 


Salam....

Saturday, March 9, 2013

- ta taw -



Jangan panggil aku bijak,
'bijak' aku memerlukan usaha
bersengkang mata,
jangan panggil aku pandai,
aku kurang enak orang panggil aku pandai,
sedangkan dia lebih yang di jangka,
aku tak bilang aku bodoh,
tapi kepandaian aku belajar dari kebodohan,
jangan kritik aku pandai segala,
cukup menyampah,
bila cuba utarakan isi fikiran,
yang dipandangnya sinis,
tapi hati siapa tahu,
memaki segala,
Aku cukup tidak boleh masuk,
bila orang bilang,
hidup ni bagai perlumbaan,
kenapa berlumba?
sedangkan kita boleh maju bersama?
puiihh la sama sifat persaingan,
jika di susuli rasa iri hati,
peduli sama judge orang,
yang penting hati sendiri,
kalau kau fikir kau betul,
jangan gelabah,
pendapat mereka kau fikir positif,
Biar kita dikritik,
jangan di kemudian hari,
kita jatuh tergolek.

Sunday, March 3, 2013

_ Cintuuuiiiih _

Assalammualaikum





haaa... comel tak ai lukis...

Love till jannah..

oh apa itu love till jannah?

Cinta sampai syurga.

Ai mengimpikan sebuah percintaan yang halal, yang ::


ahhh... kenapa hati ku berdebar debar bila mata bertentangan... astaghfirullah.... ya allah andai itu hanya godaan syaitan jauhkan lah... dan andai itu pandangan dari mu... letakkanlah aku dalam keadaan berserah....

memang clishee kalau aku yang cakap...

ya. aku mengimpikan percintaan yang menjatuhkan pandangan bila bertemu,
yang tersenyum dari kejauhan pabila melihat,
ya, yang gembira bila bertamu...

aku mengimpikan percintaan yang aku terhindar dari godaan,
yang bila masa mengetemukan,
pada yang benar menjadi pilihan,
pilihan dari yang pasti, itu tuhan.


sekali lagi ya,
andai yang jauh itu membataskan,
aku harap ia di dekatkan,
di dekatkan dengan cara yang halal,
di satukan dengan rahmat tuhan,
di naugkan di bawah keredhaan.....


clishee -clishee...


tapi sejujurnya inilah percintaan yang aku dambakan... walaupun aku tak delah mhinaaaattt sangat dekat sesiapa....kalau tiada jodoh, biarlah setia ini hanya pada yang halal. walaupun yang halal itu tidak nampak bayang. so what? andai bila aku diketemukan dengan sang pemilik cinta, biarlah aku sudah dalam keadaan bersedia... bersedia untuk mengharungi bahtera kebahagaian bersama... (kalau member aku baca ni. die tuiiihh kan aku!)




ps : apsal aku tetiba rasa macam nak tuihhh!! kan diri aku?

Friday, March 1, 2013

:: Kerapu ::

Assalammualaikum~~

First op all.... aku nak cakap

 '' kau memang poyo gilak! peminat konon! podachi la woi! dulik apa ngan setia kaw! hahaha. anyway kaw punya DSLR memang meletop nyah!! jangan lupa tangkap pic makanan, tempat cantik-cantik atau si khecik kaw tuh haaaa hadoi!! kata setia, tunjuk la buah hati kaw tuh. chet!!''

ok enough untuk memaki beliau.

Mari. Benarkan aku bercerita.





Ini aku. Berumur 23tahun. aku di lahirkan di muar johor. di besarkan di merata tempat, sebab ayah aku polis. selepas beberapa kejadian dan peristiwa, di pendekkan cerita aku sekarang sedang membesarkan diri di Melaka. aku kurang faham kenapa orang sekeliling aku mengatakan muka aku ganas dan mengaitkan dengan Melaka. Muka aku connnn kot!! (selepas di edit, tambah gray colour, kasi tutup bahagian jerawat and blurkan nya supaya tak lah nampak aku tak chantekkkk haaa )

Melaka, mengajar aku menjadi seorang pembuat kuih, penjual kuih dan pencipta kuih merapu. Melaka juga mengajar aku, bahawa setiap kali jatuh, jangan lama-lama, bangun dengan segera. eh? tetiba. Setiap kali akau bake kuih, sure tak jadi. sebab aku maen tabur. pergi dulik la sama dengan 100gm gula, garam secukup rasa, serbu penaik satu  sudu teh, tepung ikut suka! apa depan mata, aku tabur dalam mangkuk, pung pang! siap, makan. selalunya aku makan seorang. sebab ahli keuarga lain kata depa dah kenyang. ceh.

ok. da la.

Salam

* serioussss aku malas nak taip!! 



Friday, February 22, 2013

:: Serabut ::

Assalammualaikum~~


Baru sem tiga, gua dah merungut. bukan merungut, more to complain kot. Sem ni, subjek yang gua amik agak macam wanita keparat koprat yang ada meating berjuta-juta. bila dah berjuta-juta kene berusaha bersungguh. dah nama pun berjuta. Optional course gua sem nie ke bidang clinical psychology. actually aku ada dua option. either counselling or clinical. so gua pikir, pikir, masa diploma gua dah amik kaunseling, why not masa ijazah gua try something new. try to gain more knowledge, new knowledge. clinical psychology more to experiment, assessment and what so eber la. more deeper, and more harder. kata namanya new knowledge, kene mancabar sikit maaa.... antara subjek yang gua amik clincal psychology, abnormal, environmental, cross culture dan lain-lain.

gua nak higlight kan statistic. disebabkan my beloved lecture gua tuh pregnant, so every chapter go through like ''zussss'' ''feewwww!!'' macam eh aku baru nak paham chapter satu, lecture aku dah explain tentang setengah bab 2. faham? punya siput kefahaman gua dengan math. gua bila nak hadam semua benda tuh, gua punya mulut akan separuh terbukak. itu tandanya ''cukup sampai sini''.

but, alhamdulillah, kefahaman gua bertambah bila gua balik rumah buat review sikit-sikit. gua bukan pandai. bila tak pandai kene usaha. 

doakan gua supaya memiliki otak yang mampu hadam dengan cepat, pantas dan jitu. 

''who said life is harder? our life become harder when we don't have nothing to achieve ''


salam cyunx!

Wednesday, February 20, 2013

:: KAU ::



Kau fikir kau betul,
di mana jari yang kau tunding,
ya, dia lah yang penyebab segalanya,
Kau fikir kau betul,
gentar kau kuat, tangan kau bagai terlekat,
bila kau tahu itu salah kepunyaan kau,
sekali lagi,
di mana jari kau tunding,
ya, dialah puncanya,
bukan kau.
di sebabkan Kau fikir kau betul,
kau alpa,
kau lupa,
di mana jari yang kau tunding,
ya, dia lah diri kau yang sebenarnya.

Kenapa gua tetiba buat entah apa ayat di atas secara tiba-tiba.'' lalang tak kan berbunyi sendiri kalau tiada angin yang meniupnya. dan pokok tak kan tumbang kalau tiada gergajinya. makin gua menginjak ke angka tua, makin gua sedar. hidup gua lagi banyak dosa dari pahala. gua lagi banyak menceritakan keburukan dari kebaikan semata-mata. gua lupa, yang penebus segala dosa, adalah amalan seharian gua. gua alpa untuk mengumpul pahala. 

tetiba gua feeling. gua baru perasan. gua membenci mereka yang membuat dosa, tetapi bukan dosa yang di buatnya. gua yok-yok oh menceritakan itu ini tentang mereka, bukan tentang dosa yang dilahirkan nya.bukan mengambil pengajarannya. bukan ada niat untuk membantunya. ah! sekali lagi gua alpa, pembuat dosa di hapuskan dosanya dengan berubah. kenapa gua berfikiran kontot membenci pembuat dosa sedangkan gua salah seorang daripadanya. Astaghaa... 

Everybody can change. with a sins you will never got a pahala. u'll never learn from the mistaken, you'll never become much better. dan kau tidak akan serapat dengan Allah s.w.t. why hate the sinners? sedangkan kita pun sama. sebelum tunding orang lain, mari tunding diri kita. kita berubah sama-sama. sedangkan aku pembuat dosa yang sedang mencari pahala. yang meminta ALLAH memberikan cahaya. yang memohon Allah menghapuskan dosa.





Sekian.


Sunday, February 17, 2013

:: Mastery of Love ::




“If we can see ourselves the way we are, that is the first step toward self-acceptance - toward stopping the self-rejection. 

Everyone has a price, and Life respects that price. But that price is not measured in dollars or in gold; it is measured in self-love. How much you love yourself - that is your price - and Life respects the price. When you love yourself, your price is very high, which means your tolerance for self-abuse is very low. It's very low because you respect yourself. You like yourself the way you are, and this makes your price higher. If you don't like things about yourself, the price is a little lower.

Sometimes the self-judgment is so strong that people need to be numb just to be with themselves. If you don't like a person, you can walk away from that person. If you don't like a group of people, you can walk away from those people. But if you don't like yourself, it doesn't matter where you go, you are right there. To avoid being with yourself, you need to take something to numb you, to take your mind away from yourself. Perhaps some alcohol is going to help. Perhaps some drugs will help. Perhaps eating – just eat, eat, eat. The self-abuse can get much worse. There are people who really feel self-hatred. They are self destructive, killing themselves little by little, because they don't have the courage to kill themselves fast.” 


[The Mastery of Love, by Don Miguel Ruiz]

:: RODA ::

Assalammualaikum.


Tumolo saya akan start new semestar, di mana saya akan menghadapi ujian yang lebih superb hebat dan di harapkan setiap ujian tersebut Allah permudahkan hendaknya...amin.

ok. apsal saya tetiba menulis tajuk entry saya kali ni bertajuk roda?

Mari. Benarkan saya bercerita, habiskan cerita sebelum anda menyuruh saya ''listen''. - aku tak boleh bla dengan isu tuh. hahah -

hidup ni ibarat roda, kadang kita senang kadang kita susah
hidup ni ibarat roda, kadang kita di atas, dan tanpa kita sedari ''eh bila kau kat bawah?''
hidup ni ibarat roda, kadang kita pakai touch, dan tanpa kita tahu kenal erti susah kita lupa fungsi ''tekan punat''

tetiba.

Kerana keriakan hati dan ketakburan jiwa, gua dari dulu kalaw nak beli phone yang ori tak nak trait in ea? orang kata. gua akan bagi adik gua pakai atau sesiapa yang teringin memakai handphone yang bila mesej masuk ader ringtone. ada up sikit.

Sejujur gua cakap, keriakan gua memakan hati dan sanubari gua sendiri.


TRANSFORMER HP GUA


gua pakai phone jenis ni masa KUIM. guna duit pitih. tapi versi pink. 



beberapa tahun kemudian gua kerja gua beli hp up sikit guna gaji. sony gua bagi adik gua pakai.



gua bosan guna touch. gua beli phone ni. corby gua bagi ibu gua pakai. tidak sampai setahun phone mangang  ni rosak. sesumpah!



latest gua punya phone. ni versi lawa,

versi kat tangan gua sekarang nie versi ikat pakai getah kuning sebab cover belakang dia tak boleh lekat. keypad depan huruf dah ilang, battery gua baru lepas cas, tetiba berbunyi ''low battery''   katanya. bila gua cas pula die bilang dengan gua ''battery full''. split personality. gua tak berani bukak nada dering ke hape. gua ''silent'' kan handphone. bila ibu gua call, gua keluar bilik, pergi balkoni, tutup sliding door, gua cakap pelahan. gua tak nak orang tahu gua guna phone yang di sertakan dengan getah. ahhh..

yang kelaka, (bagi gua kelaka la), bila gua cakap dekat ibu and adik gua yang handphone gua rosak masing-masing sorok phone, pikir gua nak tuntut hak gua balik! memang niat gua pun nak amik balik. tapi gua bukan buruk siku. gua sabar. ada duit gua beli lagi gempak. 


hidup ni, seperti gua cakap ibarat roda


p/s : gua mulanya nak try bahasakn diri gua saya. ah, baru suku perenggan gua malu sendiri. menjadah.